Site Overlay

Kimchi po našom

Momentálna situácia ma núti viac premýšľať o tom, čo sa dá vytvoriť zo zeleniny a byliniek, ktoré máme doma, v záhrade, či ktoré sa dajú nazbierať v prírode.

Zaujala ma metóda fermentácie ako taká a skúšam experimentovať.

Kimči som už raz robila, tiež také svojské z dostupných surovín, takže toto je už taká verzia dva. Stále je vo fáze vylepšovania a vlastným nápadom sa medze nekladú. 🙂

Suroviny: 1 kapusta (slovenská, biela, z pivnice), cca 2 PL zázvoru, asi 2 menšie hlavičky cesnaku, mleté čili, 1 ČL soli, 1 ČL trstinového cukru, 2-3 PL rybacej omáčky, 2 mrkvy, tak 10 mladých cibuliek, pažítku.

Ako prvé sme kapustu nakrájali na prúžky, tak 5cm dlhé a rôznorodo široké ;-). Bez hlúbika, ten sme schrúmali len tak. Nakrájanú kapustu sme vo veľkej mise poriadne nasolili a premiešali, zaťažili a nechali 2 hodiny púšťať šťavu a mäknúť. Táto časť je tá najdlhšia.

Potom sme kapustu poriadne umyli od soli, niekoľkokrát prepláchli vo vode. Mala by zostať len mierne slaná. Táto časť je najotravnešia.

Ďalej sme na tenučké prúžky nakrájali mrkvy, skrájali cibuľky a pažítku. Zo zázvoru, cesnaku, soli, cukru, rybacej omáčky a čili sme urobili akúsi pastu. Odporúčam mixér a kľudne pridať trochu vody.

Kapustu sme pomiešali s mrkvou a cibuľkami, a dodali do masy pastu. Znova pomiešali, najlepšie rukou v gumovej rukavici. Takto pripravené to treba napchať do kvasnej nádoby, my máme takú malú 5 litrovku, kde by sa zmestili tak 2 kapusty. Napchali sme skorokimči dnu, stlačili a mala by vzniknúť tekutina, ktorá bude mať hladinu nad skorokimči.

Nevznikla! A tak sme sa vydali náhradnou cestou, urobili sme slaný nálev (20g soli na 1l vody) a doliali sme teda ešte nálev do nádoby, aby sa skorokimči utopilo.

A potom sme už len nádobu zatvorili a naliali do žliabika vodu, aby sa dnu nedostal vzduch.

Vzduch sa tam potom dostal až na druhý deň, kedy bol prvý test jedlosti. Bolo to fajn, no skoro rovnaké ako predošlý deň. Na ďalší deň bol ďalší vzduch a ďalší test a mne táto dvojdňová verzia chutila najviac. Dnes bol tretí test a stále je to fajn, aj keď v noci mačky vypili vodu zo žliabku. A keďže už viac fermentácie asi nechcem, teraz je vhodný čas umiestniť kimči do chladničky a spomaliť na minimum ďalšie procesy.

Poznámky na záver:

  • obsah čili je ľubovoľný, keď už nájdete to správne množstvo, odpoúčam dať ešte trochu viac, čili tak nejak postupne mizne. Ázijské kimchi býva celé červené od čili, lebo tam ho sypú na hrnčeky, nie na lyžičky ako my tu. Možno by kvôli farbe stálo za to pridať sladkú papriku, budem testovať…
  • V rámci testovania by som asi odporúčala robiť menšie dávky, nie rovno plný sud. Treba si vychytať vlastné muchy a nájsť vhodné pomery surovín.
  • Okrem mrkvy sa dáva daikon, teda tá veľká biela reďkovka. Skúsila by som vzhľadom k našej reďkovkovej sezóne pridať naše malé reďkovky.
  • Pasta sa dá pripraviť rôzne. Môj ďalší pokus bude obsahovať ako základ sirup z ryžovej múky a cukru. A snáď potom vznikne aj viac šťavy. Budem testovať…
  • Dĺžke fermentácie sa medze nekladú. Mne to chutí skôr také surovejšie…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright © 2020 GreyCat. All Rights Reserved. | Catch Sketch by Catch Themes
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share