Site Overlay

Veľkonočný sirek

Sirek (vraj tam musí byť mäkké i, po východňársky) alebo hrudka je vlastne akási rýchla verzia syra, do ktorého okrem mlieka ako podstatná ingrediencia idú vajíčka. Pri mojom prvom kontakte s týmto výrobkom mi trochu vadila práve tá celkom výrazná vaječná chuť, no ako som zistila, pri správnom technologickom postupe- dôkladnom vymiešaní vajec s mliekom, sa stráca a chuť je veľmi príjemne syrová.

Robili sme dve verzie sirka, jedna bola klasická čistá, a druhá experimentálna- pridali sme nadrobúčko nasekanú pažítku, listy medvedieho cesnaku a púpavové listy. Všetko super mega zdravé veci. A na žltú farbu kurkumu a kari pre chuť.

Použité ingrediencie na klasickú verziu: 1l mlieka plnotučného, 1 až 2 KL octu, 4 až 5 KL soli (podľa chuti), čierne korenie podľa uváženia, 10 vajec.

Do pripraveného hrnca si rozbijeme vajíčka. Zalejeme mliekom a mixérom rozšlaháme, aby neostali žiadne kúsky žĺtka či bielka. Proste aby sa vajcia dobre prepojili s mliekom. Pridáme korenie, soľ a ocot. Ocot sa pridáva na lepšie zrazenie mlieka- týmto dostaneme viac syrovej chuti.

Za stáleho miešania ohrievame až pokým sa mlieko s vajíčkami „nezdrcne“. Trvá to tak 8-10 minút. Odporúčam miešať spomenutou metličkou na šľahanie, aby sa nevytvárali príliš veľké hrudky a podporila sa tak syrovosť sirka 🙂

Pri experimentálnej verzii je postup rovnaký, no pred koncom pridávame pažítku, medvedí cesnak, listy púpavy prípadne aj kvety. Zelené časti musia byť na drobno pokrájané aby sa nám sirek nerozsypával a držal štruktúru. Takisto sme pridali extra korenia- kari a kurkumu.

Keď už je to hotové, prichystáme si na sitko väčšiu utierku alebo gázu a prelejeme tam hmotu. Prebytočná tekutina vytečie a v utierke zostanú hrudky sirka. Utierka sa hore zviaže šnúrkou a snažíme sa ešte zo sirka vnútri opatrne vyžmýkať tekutinu. Potom utierku zavesíme nad drez a necháme odkvapkávať cca 3 hodiny. Po tejto dobe zostane zo sirka pekná pevná hrudka, ktorá by sa nemala rozpadávať. Vyberieme ju z utierky a dáme ešte schladiť do chladničky.

Oba druhy sú výborné a každý má celkom odlišnú chuť. Klasický sirek z kvalitného plnotučného mlieka má skvelú syrovú chuť. Kari sirek je zas aromatickejší a príjemne bylinkový. Určite odporúčam experimentovať. 🙂

Tohtoročný sirek s pažítkou. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright © 2020 GreyCat. All Rights Reserved. | Catch Sketch by Catch Themes
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share