Site Overlay

Jedlé rastliny- chmeľ ako špargľa a chmeľová omáčka

Veľmi rada nachádzam nové skvelé nápady na to, čo sa dá voľne v prírode natrhať a použiť ako zelenina. Sme s manželom takí lovci zberači, lovíme huby a hríby a zbierame bylinky, ovocie, orechy atď. ;-). A málokedy sa vrátime z lesa bez „nákupu“.

Nedávno som objavila novú lesnú zeleninu- chmeľ. S touto rastlinou mám svoje bohaté skúsenosti. Kedysi som si jeden koreň doniesla domov a potom som tento krok dlho ľutovala. Chmeľ je totiž ohromný nezmar a obrastač. No a skvelá zelenina. To som vtedy ale netušila, a možno by som ho namiesto neustáleho trhania nakoniec aj zjedla… 😀

Tak ale k veci- z chmeľu sa dajú jesť koncové výhonky, tak 15-20cm toho novovyrasteného na konci liany. Dá sa to asi aplikovať celoročne.

Práve teraz sú chmelové poplazy vyrastené zo zeme tak do metra výšky a tak som im ostrihávala končeky. Sú mäkké. Keď idete prstami po výhonku ďalej, cítite, kde začína výhonok už drevnatieť a sú tam hrubšie, tvrdšie vlákna. Tá časť už nie je jedlá, práve kvôli tým hrubým vláknam.

Na túto ohmatávaciu metódu som prišla dosť rýchlo. Niekedy je jedlá časť dlhšia, niekedy kratšia. Listy nie sú prekážka. Najlepšie sú na pohľad hrubé, dlhé a šťavnaté výhonky. Chce to len trošku cviku.

Chmeľ ako špargľa

Príprava je jednoduchá. Chmelové výhonky skrátim na polovicu, ak sú dlhé, aj na viac. Na panvicu dám trošku oleja a hodím tam chmeľ. Trošku osmažím, pridám trocha vody, kúsok masla, soľ, okorením farebným korením a pod pokrievkou udusím. Príprava je krátka záležitosť. A výsledok je prekvapivo veľmi chutný! Skúste! 🙂

Chmeľová omáčka

Robím ju na dvoch panviciach. Na jednej si nechám dusiť chmeľ ako špargľu z prvého receptu. Na druhej si urobím jednoduchú omáčku- z 1PL masla a 1PL hladkej múky urobím zásmažku, prilejem asi pohár vody, okorením, osolím, dám malú lyžičku trstinového cukru a cca 1PL octu. A pridám ešte trochu masla. Keď omáčka začína hustnúť, prelejem ju do chmeľu (ktorý by už v tejto fázy mal byť skoro hotový), premiešam, v prípade potreby ešte dochutím a voala! Je to hotové! Ako príloha sú výborné pečené zemiaky. Dobrú chuť! 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *