Site Overlay

Fantastické kimči II.

Jedno kimči už tu je, no tentokrát som sa do toho oprela viac. A výsledok je taký, že sme z neho kus odjedli už rovno včera, po výrobe. 😀

Veľkým objavom a tajomstvom úspechu je rozhodne pasta, ktorou sa kimči premiešava a tá dáva celému výtvoru chuť. Preto presne pasta je tá vec, s ktorou sa treba vyhrať a prispôsobiť si ju svojim chutiam. A druhá dôležitá vec- treba jej veľa!!!

Toto kimči sme robili z červenej kapusty, zase nie z tradičnej, ale podľa môjho názoru v podstate môžete do kimči nahádzať čokoľvek, čo vám chutí, čo je dobré a zdravé. Ja som tam tentokrát dala zo zeleniny asi 4 stredné mrkvičky, tak 10 jarných cibuliek, cibuľové vňate zo sibírskej cibule aj kráčajúcej cibule, kvetné puky z mojej kvitnúcej rukoly (dávam ich na tajňáka skoro všade), puky pažítky, a indiánsky šalát. A ako špeciálna prísada- pohánkovcové výhonky nakrájané na tenké kolieska. (O tomto invazívcovi s veľkým potenciálom ešte budem písať.)

Takže bod 1:

Kapusta sa nakrája na tenké pásiky, dobre sa nasolí a nechá sa minimálne 2 hodiny zmäkčovať pritlačená niečim ťažkým. Máme na tento účel jeden pekný ťažký okrúhliak aka šuter.

Po tomto období sa dobre opláchne, aby sa odsolila, čo vôbec nie je ľahký krok. Dobrá vychytávka je opláchnuť, zaliať studenou vodou, vymáchať, a nechať kúpať sa, aby sa tá prebytočná soľ uvoľnila. Ak je to treba, aj viackrát zopakovať. Kapusta by mala byť slaná, ale nie presolená a nejedlá. Takže asi by som to definovala- mierne slaná.

V obdobiach, keď kapusta odpočíva, treba pracovať na ostatných veciach. Keď už má kapusta za sebou všetky procedúry a je pripravená, treba už mať prichystané aj všetko ostatné.

Bod 2: (kým sa kapusta solí)

Nakrájať ostatnú zeleninu, mrkvu na tenké pásiky, cibuľky a vňaťky normálne na kolieska. V origoš kimči je aj daikon, ktorý som nemala, takže som ho nedala, ale krája sa ako mrkva.

Bod 3: (keď už sa kapusta odsoľuje vo vode)

Urobiť ryžovú pastu- do kimchi dávajú sladkú ryžovú múku, asi sa dá niekde kúpiť, no ja som si proste namlela ryžu na múku a hotovo.

Potrebujete asi pol pohára ryžovej múky na 3 poháre vody a štvrť pohára cukru.

Múku a vodu som hodila do hrnca a ohrievala až do varu. Treba to miešať. Záležitosť, ktorá mi vznikla, mi dosť pripomenula krupicovú kašu, takú riedku. Keď mi to zhustlo, pridala som cukor a ešte chvíľu miešala a varila.

Popravde, ja som tej sladkej kaše navarila viac, než bolo treba 😀 No čo, treba odhad a na prvý krát…

Túto kašičku som nechala vychladnúť, bude to základ pasty.

Bod 4:

Urobíme druhú polovicu pasty.

V tejto fáze by sa už mala byť kapusta skoro hotová.

Do pasty treba 1 veľkú cibuľu– na kocky, cesnak -minimálne jednu veľkú hlavičku ale aj viac, lebo cesnakom sa nešetrí -na kocky. Kúsok zázvora, tak na 2 čl. Rybaciu omáčku, tak 1dcl. Môže sa nakombinovať zo sójovkou. Sladkú papriku, odhadom som tam nahádzala tak 5 PL, možno viac. A ešte mleté čili, v závislosti od jeho sily a vašej chuti na pálivé.

Tieto ingrediencie som ponorným mixérom spracovala na kašičku a postupne primiešala aj tú ryžovú kašičku. Vznikla tak slávna kimči pasta.

K množstvu ingediencií chcem dodať, že píšem len približné množstvá. Nemám presnú odmerku na to, čo je to 1 pohár, takže cca a približne. Všetky ingrediencie ale spolu tvoria skvelú vec, cesnak je veľmi dôležitý, papriky musí byť tiež veľa. Zázvor skôr s rozumom, aby sa príliš neprebíjal. Čili podľa chuti, ak máte radi pálivé, tak radšej viac ako menej, aby sa časom nestratilo. Rybacej omáčky sa netreba báť, sama o sebe smrdí ako šľak, ale v jedle robí hotové zázraky. No a tá sladká ryžová kaša tam tiež robí veľké veci.

Bod 5:

Zmiešala som nakrájnú zeleninu a kapustu vo veeeľkej mise a postupne vmiešala kimči pastu. Robila som to holými rukami, no môžu sa použiť aj rukavice. Mne to bolo jedno, lebo som nedávala 10- tisícové ani miliónové čili, ktoré by mohlo neskôr robiť rukám neplechu.

Všetko musí byť červené, to je základ. Pastou sa nešetrí. Takže pekne krásne miešať a prehadzovať, kým tá masa zeleniny nevyzerá ako kimči.

Keď už bola táto masáž hotová, naložila som kimči do súdka, (dá sa aj do zatváracej plastovej nádoby), popritláčala som ho a odložila do chladničky.

Kimči sa dá jesť hneď, alebo sa necháva postupne fermentovať. Skrátka sa ale dá jesť v hocijakom štádiu.

V mojom prípade v chladničke dlho nezostalo a po celom tom namáhavom procese som si z neho musela urobiť ochutnávku. Potom som ho vychválila do neba a bol si dať aj mangel. 😀 A vychválil do neba.

Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright © 2020 GreyCat. All Rights Reserved. | Catch Sketch by Catch Themes
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share