Site Overlay

Baza čierna- sirup z kvetov

Máj je čas kvitnutia bazy čiernej, a tak pridávam ďalší „zrecyklovaný“ recept zo starého webu. Bazový sirup bol náš prvý sirup, ktorý sme s polovičkom spáchali. A od neho sa potom začali odvíjať rôzne iné experimenty s bylinkovými sirupmi.

Klasická baza čierna

Novinkou vo svete bazového sirupu bol náš minuloročný sirup. Keďže moja malá kultivarová bazička „Black lace“ značne vyrástla do výšky a začala kvitnúť, použili sme jej nádherné ružové kvety na sirup. Vďaka ružovým kvetom bol aj sirup ružovučký a podľa môjho subjektívneho zaujatého názoru hrdej majiteľky aj chuťovo lepší. 😀

Kultivar „Black Lace“ s ružovými kvetmi

Ale k receptu:

Pred vychádzkou za bazovými kvetmi si pripravte prevarenú vodu, množstvo si určite podľa dávky, ktorú chcete uvariť. My používame 5 litrov vody na 100 kvetov bazy a 5 kg cukru. Je to vlastne pomer 1:1, koľko litrov vody, toľko kilogramov cukru. Baza podľa chuti, ja mám teóriu „čím viac tým lepšie“, preto v našom recepte je viac kvetov ako sa normálne dáva.

Bazový kvet – treba zbierať počas slnečných suchých dní, aby obsahoval čo najviac peľu. Či ho má dosť zistíte ľahko, stačí kvetom potriasť a ak po tomto čine zostanete oprášený žltým práškom, je to presne ono. Miesto zberu samozrejme nesmie byť pri ceste. Kvety zbierame do košíkov, papierových vreciek, látkových tašiek (len nie do igelitiek prosím). Pozor na vošky, bývajú prilepené na stopkách kvetu, nedá sa ich zbaviť, neujdú ako drobné chrobáky, takto napadnuté kvety skrátka neberieme.

Po zbere necháme kvety na chvíľu rozložené vonku, tak prípadným chrobáčikom dáme trochu času, aby mohli ujsť 🙂 NEUMÝVAME! Videla som to v mnohých receptoch a je to úplne zle! To sa zmyje všetok drahocenný peľ, základ chuti sirupu.

Po tom, čo hmyzáci opustili kvety, zoberieme (neumyté) kvety a ponoríme do pripravenej prevarenej vody. Pridáme kyselinu citrónovú- na 5 litrov asi 100g, a necháme takto namočené na 24-48 hodín. Je to vlastne studený výluh.

Po tejto dobe kvety vyžmýkame, precedíme a pridáme do výluhu cukor (5kg).

U nás sa sirupy nevaria. Varom sa likviduje väčšina dobrých vecí, a tak sme prišli na spôsob, ako sa varu čo najviac vyhnúť.

Výluh s cukrom dáme na sporák a pomaly, na malom ohni zahrievame (nenecháme ho prísť do varu a bublať), miešame aby sa cukor úplne rozpustil až kým nevznikne sirup.

Odporúčam urobiť chuťový test, či ešte treba pridať kyselinu citrónovú, alebo už vyhovuje vašim chuťovým pohárikom. 🙂 Chutnať neriedený sirup ale neskúšajte, treba si trošku odliať a zmiešať s vodou.

Nakoniec pridávame potravinársku kyselinu sorbovú, vmiešame ju do sirupu a zahrievame ešte tak 5-10 minút. A hotovo!

Môže sa plniť do čistých fliaš. Výsledok a rozdiel je hlavne v chuti, sirup je síce redší ako dlho varený (ale zase je ho viac), no a chuť je sviežejšia.

Kyselina sorbová ničí plesne a baktérie, skrátka je proti kazeniu sa sirupu. A stávalo sa veru, že na povrchu sirupu vyrástli plesne, čo nie je ani pekné ani zdravé. Obsahujú ju bobule jarabiny vtáčej. Je to vraj najmenej nebezpečný konzervant z hľadiska účinku na ľudský organizmus. A verím, že by sa dala nejak získať aj domácou cestou z jarabinových plodov. Dve jarabiny už našu záhradu obývajú, už len sa dočkať plodov a bude sa experimentovať. 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright © 2020 GreyCat. All Rights Reserved. | Catch Sketch by Catch Themes
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share