Site Overlay

Hlivová polievka a hlivová zapekačka

Ja a muž sme to, čomu sa hovorí „vášniví hubári“. Na huby a hríby chodíme takmer celý rok, lebo veď stále niečo rastie. Hlivy sú taká klasika, či už hliva ustricová, alebo buková a okrem toho, že sú chutné, sú to aj veľkolepé liečivé rastliny. Tieto dva recepty sú taká klasika.

Hlivová polievka: potrebujeme na ňu asi 300g hlivy, ktorú nakrájame na drobné kúsky. Na oleji si speníme nasekanú cibuľku. Pridáme hlivu, červenú papriku, soľ, vegetu, majoránku a chvíľu porestujeme. Potom to celé zalejeme asi 1 litrom vody a varíme cca 10-15 minút, kým hliva nie je uvarená. Ak je to hotovo, celú masu hodíme do mixéra a rozmixujeme do krémova, podľa chuti si ešte môžeme pridať cesnak, soľ a ja dávam aj troška sójovky. A hotovo! Je výborná a aj sýta, zaručene.

Hlivová zapekačka: Postup je skoro rovnaký ako u polievky, ale po restovaní na panvici hlivu zalejeme len menším množstvom vody (za hrnček) a necháme chvíľu dusiť kým sa voda neodparí. Potom hmotu rozmixujeme, zase pridáme do mixéra podľa chuti korenia, soľ, sójovku, cesnak- a môže byť aj tavený syr. Nakrájame si rožky na polovice a natrieme hlivovú hmotu rovnomerne na ne. Takto pripravené rožky necháme zapiecť v rúre cca na 5 minút. Navrch sa ešte môže dať tvrdý syr- ak ste nedali ten tavený, alebo aj tak 🙂 A ďalšie sýte jedlo na svete!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *