Site Overlay

Skorocelový sirup

Keď cítim, že ma „škriabe“ v hrdle, ako prvá pomoc mi zaručene pomôže skorocelový sirup. Takisto sa používa proti kašľu, na hlieny a zápaly dýchacích ciest, proste keď prichádza chrípková sezóna, skorocel je to pravé. Predáva sa aj v lekárni, ale čo si budeme hovoriť, ten domáci je najlepší.

Skorocel kopijovitý, rovno v skalke

Na sirup sa používa skorocel kopijovitý, ten s úzkymi listami. Je ľahko rozlíšiteľný a práve v tomto jarnom období má krásne mladé listy. Miesto zberu si treba dobre vybrať, malo by to byť hlavne miesto čisté, mimo ciest či polí ktoré sa postrekujú všetkým možným a pod.

List má typický dlhý a kopijovitý tvar. Je na dotyk pevný, s výraznou žilnatinou.

Ja si zvyknem na jeseň zbierať skorocelové semienka a potom ich rozhadzujem do trávnika doma, určité úspechy už sledujem, takže možno si budem ten môj sirup čoskoro trhať rovno zo záhrady a vraj záhrada vie, čo jej človek potrebuje ;-).

Toto je jeden z tých trávnikových.

Mladé lístky treba trhať s citom a z každej rastliny zobrať len pár listov, aby tento náš zber v šťastí prežila a nie naopak. Na zber sa hodia plátené tašky či košíky, nie plastové tašky (ktorých sa aj tak všetci snažíme zbaviť).

Na jednu sezónu robíme sirup väčšinou do 7 dcl pohára, niekedy dvoch, a podľa toho odhadujeme aj potrebné množstvo listov.

Doma listy umyjeme vodou a necháme na utierke trochu uschnúť, nie celkom do sucha. Potom do pohára ukladáme vrstvu listov, zasypeme ju cukrom, zase vrstvu listov a cukor a takto to opakujeme až do vrchu pohára. Sem tam počas procesu lyžicou listy stlačíme, aby boli čo najviac utlačené. A ak chceme mať lepšiu a chutnejšiu verziu, používame trstinový cukor. Niekto dáva aj med.

Pohár zatvoríme viečkom a odložíme potom minimálne na 2 mesiace na tmavé a chladnejšie miesto. Ja ho schovám do pivnice, k ostatným bylinkovým výtvorom, ako sú tinktúry a pod. A vyberá sa až keď je treba a to býva až na jeseň a v zime. Počas tohto obdobia sa cukor rozpustí na sirup, a listy z neho môžeme precediť a naliať do tmavej fľaštičky. Ja už s ním okrem toho vôbec nič nerobím, len ho odložím do chladničky a tam čaká na svoje použitie. Nikdy sa mi nepokazil, takže nejaké úpravy varením a podobne pokladám za zbytočné.

Užíva sa po lyžičkách 3-6x denne.

Odporúčam myslieť na chrípkové obdobie už teraz a naložiť si skorocel do zásoby. A kto vie, možno funguje aj na tú potvoru, čo trápi svet práve teraz…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright © 2020 GreyCat. All Rights Reserved. | Catch Sketch by Catch Themes
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share