Site Overlay

Výborné čokoládové cookies

Americké cookies sú také ich asi celkom tradičné jednoduché koláčiky, po našom sušienky. Klasika sú čokoládové a ich receptov a obmien je potom hrozne veľa. Základné suroviny sú ale podobné až rovnaké.

Na jednu várku (cca 50 koláčikov, podľa veľkosti) potrebujeme:

Suchá časť: 100g ovsených vločiek, 300g múky (nemusí byť len klasicky hladká, ja som dávala aj celozrnnú špaldovú, ale dá sa dať aj iná), 2 PL kakaového prášku, ČL sódy bikarbóny, 100g posekaných vlašských orechov (kľudne aj mix orechov), 100g posekanej čokolády (akú máte po ruke).

Zlepovacia časť: 2 vajcia, 200g cukru, 200g masla (prípadne margarínu)

Postup je jednoduchý: Všetky ingrediencie zo „suchej časti“ zmiešame dohromady. Ingrediencie „zlepovacej časti“, konkrétne maslo, si rozpustíme a takéto rozpustené vyšľaháme s cukrom, potom pridáme ešte tie dve vajcia. Vznikne taká nejaká žltá masa, ktorú vmiešame k suchej časti a umiešame z toho pevnú hmotu. Z nej potom postupne berieme menšie kúsky a v rukách vytvarujeme guličky (ide to ľahko, lebo hmota je ako plastelína). Každú guličku rozplesneme na placku a ukladáme na papierom vystlaný plech. Placičky môžu mať ľubovoľnú veľkosť, ale ideálne sú cca 5cm v priemere (merať ich nemusíte).

Predhrejeme rúru na 180°C (pre majiteľov rúry, kde sa takéto číselko nenachádza, ako u nás, to v pohode ide aj na 200° ). Vložíme plech s koláčikmi a pečieme cca 20 minút.

V rúre trochu napuchnú a upozorňujem, že na sušienkovskú konzistenciu sa dostanú až po vychladnutí. V rúre sú aj po upečení mäkké, takže stláčaním upečenosť nezistíte. Po tých 20 minútach vyberte jeden koláčik, prerežte ho, a ak je vnútri upečený, treba vyberať všetky.

A to je tak asi všetko, sú výborné a u nás boli zhodnotené ako vhodný doplnok energie na túry. Takže sa teším, že môj prudkoenergiošrotovací systém bude mať iný cukor ako musli tyčinky :D. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *