Site Overlay

Cesnakové výhonky v oleji

Pestujete cesnak? My áno, a dokonca oravský, od mojej zlatej kamarátky, ktorá ma ho aj priučila pestovať. Aby som to upresnila, je to paličiak, zimný a práve teraz vybieha do kvetu.

Takto vyzerajú výhonky- kvety na cesnaku

Kvet- to sú tie dlhé zahnuté stredové výhonky, ktoré sa postupne vyrovnávajú a hlásia tak, že cesnak je pripravený na zber. Tieto výhonky sú skvelá zdravá a výživná vec. Je to prvá úroda cesnaku a dajú sa krásne spracovať.

Cesnakové výhonky treba olámať, aby sa nimi cesnak zbytočne nevysiloval a aby hlavičky vyrástli väčšie. Stačí nechať jeden, ten ohlasujúci zber.

Naša tohtoročná úroda

Čo na cesnakové výhonky v oleji potrebujeme: v prvom rade kvalitný olej. Niekto má rád olivový, u nás vedie za studena lisovaný slnečnicový, slovenský bio. Okrem neho ešte kurkumu, soľ, mleté čili a korenie.

Nakrájať misu výhonkov je celkom výzva.

Olámané výhonky jednoducho nakrájame na malé kolieska. Môže to byť otravná činnosť, hlavne ak ich je veľa, ale uvidíte, stojí to za to. Ak máte radi cesnak, nakladané výhonky budete milovať.

Keď už je to hotové, zohrejeme si olej, nie do varu, len mierne, tak aby sa tam bez úrazu dal strčiť prst. Potom pridáme kurkumu, korenie a čili. Pomer je cca 1,5 dcl oleja na 2 lyžičky kurkumy a 200g výhonkov. Korenie a soľ od oka.

Po korení do oleja pridáme nakrájané výhonky a pomiešame ich v oleji, aby sa chute a vône spojili. Stále pracujeme len s teplým olejom na slabom ohni. Chvíľku ingrediencie miešame a potom prelejeme do čistého zatváracieho pohára tak, aby boli všetky výhonky zaliate olejom.

Nakrájané kolieska sa prehrejú v korenenom oleji.

Túto skvelú voňavú zmes takto skladujeme v chladničke. Vydrží celkom dlho, ak sú splnené dve podmienky- po prvé: ak ju rýchlo nezjeme, a po druhé: vždy pri použití treba dbať na to, aby v pohári zostali výhonky vždy pod hladinou oleja, aby nezostávali plávať na povrchu, alebo nezostali prilepené na bokoch pohára- vtedy sa môže tvoriť pleseň.

Pekne krásne hotové v pohároch.

U nás toto zmesou najčastejšie „mastím“ a ochucujem cestoviny pred pridaním ostatných vecí, alebo ňou polievam zrejúce syry, či rajčinky, no proste používam ju na studeno. Veľmi sme si ju obľúbili a tak už v chladničke zásoba nesmie chýbať.

Verím, že zachutí aj Vám. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *