Site Overlay

Ostrokyslá polievka

Ostrokyslá polievka je záležitosť s veľkým Z. Stretla som sa s ňou pred rokmi v ázijskej reštaurácii a tá kombinácia chutí ma vtedy úplne dostala. Až tak, že som pátrala po recepte, a dopadlo to tak, ako s inými ázijskými jedlami, totižto, že existuje veľa verzií. Originál, či upravených, podľa chuti a surovín.

V mojej verzii sa opieram o suroviny, ktoré musia byť a chuť, ktorú mám v hlave. Čo sa zeleniny týka, tak dávam to, čo mám práve po ruke. Našla som aj verziu vylepšenú o bylinky, ktoré tam rada tiež pridávam. A keď sme pri bylinkách- ostrokyslá polievka je podľa mňa ázijská obdoba nášho kuracieho vývaru, ktorý sa podáva pacientom napr. s chrípkou na dodanie energie. Myslím si ale aj, že moja ostrokyslá je oveľa efektnejšia, je to taký luxusný vývar samých dobrých a silných vecí, a u nás sa podáva aj v chrípkových časoch. Okrem bohatého obsahu vitamínov bezpečne zahreje, a nejaké tie bacily aj vypáli! 🙂

Pri surovinách nedávam žiadne konkrétne množstvá, lebo u mňa je to záležitosť od oka. Podstatné ale je, že táto polievka je hustá a plná zeleniny, nie je to žiadna riedka voda so stopovým množstvom surovín. Moje heslo je preto hlavne všeličo a veľa. 😀

Suroviny (podstatné):

– základom je kuracie mäso, používam prsia, lebo sa s nimi najľahšie pracuje, alebo aj vykostené stehná a pod.

– sójová omáčka

– rybacia omáčka

– ocot

– vajce

– škrob (najlepšie kukuričný)- dôležitý pre konzistenciu

– soľ a korenie, a trstinový cukor

– čili mleté

– olej

– čierne huby alebo po našom judášove uši

– voda, alebo aj vývar

Suroviny podľa dostupnosti a vlastného výberu:

– zelenina, základom je koreňová zelenina teda mrkva, petržlen, zeler, ďalej pór, jarná alebo aj len cibuľa, kaleráb, topinambury, cesnak. A niektoré recepty obsahujú aj zázvor.

– tofu

– iné huby (napr. plamienky, tancuľky, šitake, či zmes hríbov)

– rôzne vňate- petržlenová, pažítka, koriander, ligurček, zeler

– farebné korenie, sladká paprika

– bylinky: šalvia, rozmarín, bazalka atď.

– červené víno

Postup:

Ako prvé je dobré si nachystať všetky suroviny, očistiť, nakrájať zeleninu na malé kocky, prichystať mäso na malé kocky. Namočiť huby (používam sušené) do vody, zvyknem do nej pridať trochu sójovky.

Ako prvé si v hrnci na oleji osmažím kuracie kocky. Priznám sa, že keď robím túto polievku, tak si vyberiem veľký hrniec, druhý najväčší aký mám, neviem koľko má litrov, ale keď robím ostrokyslú, tak si časť mrazím na horšie časy, takže je potom vždy po ruke. Tým chcem povedať, že ju varím na litre. Keď mám čas. Lebo to je proces. 🙂

Ak je tofu, tak ho pridám k mäsu v tejto fáze.

Keď sa mäso zatiahne, prilejem postupne vodu alebo vývar a začnem pridávať zeleninu. Niekedy si ju chystám za chodu, takže pridám to, čo mám nakrájané, dolejem príslušné množstvo vody a postupne takto pridávam všetku zeleninu a dolievam vodu.

Nechám to na menšom ohni priebežne prikryté pomaly variť. Vyberiem huby z vody a nakrájam ich na tenšie pásiky. Pridám ich do polievky a vylejem tam aj vodu z nich.

Polievku osolím, okorením, opaprikujem a pridám trochu octu. U mňa dochucovanie vlastne prebieha v celom procese varenia, až do chvíle, kým som spokojná s výslednou chuťou.

Jediné, čo ostáva na záverečnú fázu je čili. Máme ho s mužom radi a tak ho dávam celkom veľa. Veď má byť ostrá. A ak ho dám skoro, neviem už potom celkom posúdiť ostatné chute.

Tak isto postupne pridávam aj sójovku a rybaciu omáčku. Rybacia je slaná, takže pozor na kombináciu soli a tejto omáčky, aby to nebolo presolené.

Zatiaľ čo sa zelenina pomaly varí, začnem pridávať vňate podľa výberu. Krájam ich na menšie kúsky, aby tam v závere neplávali veľké „vechte“.

Ako posledné pridám bylinky, tiež natrhané alebo nakrájané na menšie.

Víno, ak je, sa pridáva na dochutenie podobne ako ocot. Alebo teda k octu. Lebo ocot musí byť tak či tak.

Keď už mám všetko, čo sa našlo, v hrnci a varí sa to, pokračujem v dochucovaní.

Ostrokyslá polievka potrebuje mať plnú chuť, ktorú dodá vývar mäsa a zeleniny, ale aj sójovka a rybacia omáčka, ktoré robia významný stupeň. Ďalším bodom je vyvážiť slanosť, kyslosť, sladkosť a pálivosť. Pri mojej prvej polievke, ktorá bola horúca ostrá a pálivá, mi tieklo z očí a aj z nosa. 😀 A bolo to úžasné! To je cieľ. Zároveň ale musí byť chuť krásne sladko kyslá, tak aby ani jedna chuť nemala navrch, ale boli vyvážené.

Neviem, či sa to dá opísať bez ochutnania. No snažím sa. 🙂 Proste pridávam ocot, cukor, soľ, kým si nepoviem, že už je to ono.

Keď je zelenina mäkká, chuť sa mi pozdáva, je čas pomaly to dokončiť. Pridám čili! V horúcej polievke je čili výraznejšie, takže ho dávam viac, než sa mi zdá, že je dosť. Lebo úplne horúcu polievku nikto neje. Aj keď ja mám k tomu celkom blízko a rada ju chlípem tak vrelú, ako sa dá. Čo môj muž nechápe…

Teraz prichádza trochu zákerný bod- urobiť polievku správne hustú, a najlepšie prirovnanie, ktoré ma napádá- soplíkovitú. Verte mi, táto konzistencia je super. A ako na to? Nuž v prvom rade potrebujeme škrob. Škrob si treba nariediť vo vode v poháriku, dobre ho premiešať, aby sa rozpustil a až potom ho pomaly a za výdatného miešania vylievať do polievky. Ak by ste nasypali prášok rovno do polievky, urobili by sa vám tam rôsolovité hrudky. Píšem, lebo som to raz urobila. 😛

Škrob treba v polievke chvíľu miešať, aby sa rovnomerne rozpustil a nevznikali hrudy. Treba tiež trochu varu, aby sa prejavil a polievka zhustla. Pri miešaní ale cítiť, že už sa to deje. Ak sa mi po prvom pridaní škrobu polievka dosť nezosoplíkovatela, pridám ešte rovnakým spôsobom škrob. Nechcem mať úplnú želatínu, ale niekedy po úplnom vychladnutí je polievka celkom hustá. Čo ale nevadí, lebo po ohriatí sa zase zmení na soplíkovatú.

Posledný krok polievky je vajce. Ako malá som bojkotovala vajcovú polievku, a vlastne je to tak dodnes. ALE. V tejto polievke vajce musí byť a vôbec mi nevadí. Ono sa aj dosť stratí.

Je dobré si ho rozklepnúť do misky a premiešať, raz som ho rozklepla rovno do polievky a urobila som čosi, čomu sa hovorí stratené vajce! 😀 Skrátka, ostalo v celku. Cieľ je ale zamiešať ho do polievky, aby v celku nezostalo. Do mojich mega porcií dávam aj dve.

A to je všetko, dochutiť, dať čili, škrob a vajce. V tomto poradí.

Pri mojom varení tejto polievky je to už skoro ako keď varili psíček a mačička. Ale výsledok je oveľa lepší. Teda aspoň u nás pretrváva tento názor. Dúfam, že potenciálne domáce pokusy mojich čitateľov dopadnú na výbornú.

A na záver- u tejto polievky platí, že čím odstátejšia, tým lepšia. Čosi ako guláš. 😉 A to odstátie funguje aj v mrazáku.

Dobrú chuť! A tá na obrázku je rozpustená z mrazáku, na vašu počesť a recept na želanie pre @gardeniczech. A aj pre všetkých ostatných, samozrejme! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright © 2021 GreyCat. All Rights Reserved. | Catch Sketch by Catch Themes