Site Overlay

Rajčinový džem ala greycat

Tento džem som celkom dlho obchádzala, nebola som si ním istá, ale nakoniec bola zvedavosť silnejšia. A tak sa stalo, že na konci sezóny som objavila čosi, čo by stálo za to robiť od začiatku sezóny. 😀 Je výborný, chutí aj môjmu mužovi a hodí sa skoro na čokoľvek. Recept som si upravila podľa seba, a tu je:

Suroviny:

  • 2,5kg rajčín
  • 500g cukru (plus mínus)
  • 5 menších cibúľ
  • olej
  • sušená bazalka
  • soľ
  • čili (ja som dávala na jednu takúto dávku 1 habanero)

Postup:

Rajčiny s čili si rozmixujem dopredu v mixéri dohromady na kašičku. Cibuľky očistím a nakrájam na kocky, opražím ich na oleji. Pridám k ním rajčinovo čili kašu. Pridám sušenú bazalku, cukor a trochu soli a pomaly varím, miešam, redukujem. Chutnám a podľa chuti ešte dosolím, pozor ale, aby tej soli nebolo príliš. Prevažujúca chuť je sladká, no aj soľ tam má svoju rolu. Vyredukujem dielo na hustú kašičku, kto si chce ušetriť státie pri sporáku, môže pridať aj želírovať. Ja sa ale držím radšej menších dávok a redukovania. Horúce dám do čistých pohárikov, zatvorím, schovám do vychladnutia do deky a už nesterilizujem.

Rajčinový džem sa hodí k syrom, krekrom a iným podobným slaným pochúťkam, mne chutí napríklad aj na vajíčkovom chlebe, či do burgera a podobne.

Dobrú chuť! 🙂

Btw. tento recept sem pridávam takto po sezóne, no bolo treba urobiť aj ochutnávky. Mizne rýchlo, odležal, chutí skvelo, takže vrelo odporúčam. A budem ešte robiť neskorú várku, ktorú mám predmixovanú a zmrazená ma očakáva v mrazničke, z posledných vnútri dozrievaných rajčín a s trochou sliviek. 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright © 2021 GreyCat. All Rights Reserved. | Catch Sketch by Catch Themes