Site Overlay

Medovníčky

Dnes, deň pred Vianocami, sme konečne spáchali aj medovníčky. Tento recept je taký môj tradičný, zdedený po babke, taký ktorý musí byť. Zatiaľ sa vždy podarili, a ja ich mám veľmi rada.

Suroviny:

  • 270g medu
  • 500g hladkej múky
  • 150g práškového cukru
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 3 celé vajcia
  • kôra z jedného citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • koreniny: 8 klinčekov, 1 KL škorice, 5 ks nového korenia

Postup:

Med v hrnčeku rozpustíme a privedieme ho až k varu, vylejeme ho k múke, cukru, sóde, vanilke a koreninám a dobre zamiešame. Potom pridáme 3 vajcia, zase poriadne zamiešame. Vznikne z toho také lepkavé cesto, s ktorým sa nedá pracovať, a preto ho treba nechať cez noc postáť v chlade.

Na druhý deň by už cesto malo byť dobre spracovateľné. Ak je lepkavé, pridáme ešte múku. Nemalo by byť, ale raz sa nám to stalo. Cesto rozvaľkáme cca na 0,5cm a vykrajujeme. Medovníky pečieme pri teplote 200 °C asi 7-8 minút. Ide to celkom rýchlo, takže pozor.

Poznámka: ak chcete lesklé medovníčky, treba ich natrieť pred pečením bielkom.

Poznámka 2: korenia zvykneme dávať vo väčších množstvách, než sú uvedené v recepte. Máme radi korenené medovníky. Ale niekomu stačia len také jemné.

Na koniec sa môžu vyzdobiť, alebo do nich pri pečení povtláčame napr. orechy.

Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright © 2021 GreyCat. All Rights Reserved. | Catch Sketch by Catch Themes