Site Overlay

Batatové casserole

Sľúbila som kdesi pridať aj tento recept. U nás ho vo voľnom preklade voláme batatová úchylárňa. Ehm, no pre vysvetlenie je to celkom prudko mušia záležitosť. Akože je v tom celkom dosť cukru, asi až nadbytok. Takže všetci zdravo jedlíci prosím zatvorte radšej obe oči a ďalej ani nečítajte. 🙂

Je obkukaný z americkej kuchyne, čo by vlastne mohlo úplne všetko vysvetľovať.

Robievame ho na sviatky, lebo veď tam sa ten cukor už stratí… Snažila som sa tento rok to trochu zmierniť, ale výsledok je aj tak veľké kalorická bombisko. Snaha sa cení, kalorické tabuľky sú dočasne nedostupné. 😛

Recept má 3 vrstvy, ktoré sa ukladajú na seba, do pekáčika s vyšším okrajom, alebo napr. do zapekacej misky. Spodná vrstva je pyré z batatov, ktoré samo o sebe je veľká mňamka a ak by niekto nemal žalúdok dokončiť tento recept, kľudne sa stopnite pri ňom a vychutnávajte si túto dobrotu. Btw. myslím, že zatiaľ som nenašla nič tak ohromné, čo by sa batatom mohlo stať. Z kulinárskeho hľadiska.

Vrstva dva, ktorá sa sype na bataty, je zmes orechov, cukru a masla. Najbližšie mi to pripomína našu drobenku, ktorú robím napr. na rebarborový koláč. Alebo potom tú hmotu na crumble.

Vrstva tri je už len pre naozaj silné nervy. Je to vrstva tvorená marsmallows. A ak pozriete moje recepty kúsok dozadu, je tam recept na domácu verziu. Tak na toto sme ich potrebovali!

Časť 1, suroviny na pyré:

  • bataty (moje vážili cca 900g)
  • 100ml mlieka (ale skôr menej a podľa potreby)
  • 150g trstinového cukru (alebo aj podľa chuti)
  • 1 čl soli
  • trošku masla

Vrstva jedna je teda pyré z batatov. Bataty ošúpeme, nakrájame na povedzme kocky a dáme variť. Dlho im to netrvá, maximálne 10-15 minút. Keď sú mäkké, zlejeme preč vodu. Pridáme cukor, trochu masla a postupne časť mlieka a ponorným mixérom vyšľaháme pekné pyré. Je to vlastne ako zemiakové pyré, ale s cukrom. A verte mi, batatom (samo o sebe sladkastým) táto sladká pyré verzia veľmi pristane.

Snažíme sa vyšľahať hladké pyré bez hrudiek. V tomto bode si vieme regulovať aj ten cukor. Keď je to hotové a mixér pooblizovaný (pozor na nože), môžeme ho prehodiť na pekáčik, či zapekaciu misku.

Časť 2, suroviny na posýpku:

  • cca 180 g orechov (ja som dala slané arašidy a bolo to veľmi fajn)
  • 100-150g hnedého cukru (podľa chuti)
  • 45g hladkej múky
  • cca 4 PL masla

No takže vrstva dva je predovšetkým o orechoch. A cukre. Američania dávajú pekany, my sme skúšali verzie s vlašskými a bolo to fajn. Tento rok je to s tými vlašskými slabé a tak som dala slané arašidy. A slaná chuť tam veľmi pasuje. Takže odporúčam.

Arašidy teda rozmelieme na také drobné kúsky, nie ale úplne na maslo.

Múku, arašidy, cukor a maslo si spracujeme rukami na drobenku. To jest vzniknú také hrudky hmoty, ktoré sa dajú sypať. A to presne urobíme, vysypeme drobenku na vrch pyré v pekáčiku. Snažíme sa rovnomerne, aby to bolo všade cca v rovnakej vrstve.

(Pardón, túto vrstvu som zabudla odfotiť, ale verím, že si to viete predstaviť.)

Časť 3, voliteľná:

Na vrch drobenky naukladáme vedľa seba marsmallows. Ak si zvyknete opekať marsmallow, asi viete, čo z nich vznikne. A snáď dietológ odpustí, je to fenomenálne.

Na koniec celé dielo dáme cca na 200°C zapiecť do rúry na asi 15 minút. Ide to rýchlo, marmallowsi zhnednú, pozor aby neprihoreli.

Po tejto dobe je batatová úchylárňa hotová! Dobrú chuť!

PS: najlepšie sa vyjedá lyžičkou.

PS2: nám vydrží celkom dlho, v chladničke. Lebo naraz to podľa mňa nikto neskolí!

PS3: v podstate, keby sa upravili dávky cukru, možno by to mohlo byť aj celkom schodné. Budem nad tým uvažovať zase o rok. 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright © 2021 GreyCat. All Rights Reserved. | Catch Sketch by Catch Themes