Site Overlay

Marinovaná cuketa- zaváraná

Tento rok sa každý zdraví „Ahoj, nechceš cuketu?“ a práve preto som sa rozhodla pridať sem recept, ktorý som objavila tento rok. Ako inak, ide o cuketu. A o trochu iné spracovanie do zásoby na zimu, tzv. škrečkovanie. Ak teda ešte máte cukety a už neviete, čo s nimi, skúste, je to veľmi fajn!

Suroviny:

2kg cukety

soľ podľa potreby

2dcl sladkokyslého nálevu

1 hlavička cesnaku

za hrsť byliniek- bazalka, petržlenová vňať

1,5dcl kvalitného oleja

čili, feferónka (nemusí byť)

Postup:

Cuketu ošúpeme, ak má už semienka, tak tie vyhodíme, a nastrúhame ju na jemné tenké krúžky (ako keď sa robí uhorkový šalát).

Vo väčšej miske kolieska dobre nasolíme, premiešame, aby boli osolené všetky a všade. Zakryjeme misku tanierikom a odložíme do chladničky.

Druhý deň misku vyberieme, cukety pustili vodu, ktorú vymačkáme. Najjednoduchšie sa to dá urobiť tak, že masu v miske niečim stlačíme, napr. aj tým tanierikom a všetku vodu sa snažíme vyliať. Naučila som sa, po mnohých opakovaniach, že v tomto bode to s tým žmýchaním netreba úplne preháňať. Prvé várky som poctivo žmýchala v rukách, ale až tak to asi naozaj netreba.

Takže proste vytlačíme čo najviac vody ide, a zalejeme zase kolieska pre zmenu 2dcl sladkokyslého nálevu. V pôvodnom recepte bol ocot, no mne viac chutia s nálevom. Nie je tam tak ostrá chuť octu. Cuketu v miske zase zakryjeme tanierikom a dáme znovu odpočívať do chladničky.

Ďalší deň cuketu vyberieme a do misky nalejeme trochu vody, aby sa mierne vymyla od soli a nálevu. Keďže nedávam ocot, ale nálev, až tak veľmi som cuketu neumývala vo vode, len trošku. Treba to ochutnať a podľa svojej chuti zistíte, či je to fajn ako to je, alebo to treba trochu opláchnuť. V pôvodnom recepte sa omýva dosť zásadne, mne to až tak veľmi potrebné neprišlo. Chcem tam predsa aj slanú chuť, aj chuť nálevu.

A teraz pozor zmena- prichystáme si novú veľkú misku, a prichystáme do nej olej s bylinkami a cesnakom. Základom je 1,5dcl kvalitného oleja, ja používam za studena lisovaný slnečnicový. Do neho nakrájame za hrsť byliniek- bazalku a petržlen, a nadrobno nakrájame aj hlavičku cesnaku. Ak chceme trochu pikantné, pridáme aj nadrobno nakrájanú feferonku alebo čili.

Cuketu z prvej misky teraz po hrstiach vyžmýchame od tekutiny a také vyžmýchané hádžeme do pripravenej misky s olejom a bylinkami. Postupne miešame, aby sa to všetko pekne spojilo. Keď je všetko hotovo, ochutnáme. Mne to teda už v tejto fáze chutí veľmi a veľa krát som ujedla značné množstvo… No ale podľa správnosti teda ochutnávame len preto, aby sme zistili, či je to ok a netreba to napríklad dosoliť (čo by sa nemalo stať, keďže prudké premývanie vodou som zamietla ako kontraproduktívne).

Ďalším bodom je plnenie do čistých zaváracích pohárov. Odporúčam plniť do malých pohárikov, napr. také od malej tatarky a podobne. Z dvoch kíl vzniknú tak 3-4 malé poháriky.

Hmotu dobre utláčame lyžičkou a navrch ešte môžeme naliať trošku oleja ako poistku proti pokazeniu. Zavrieme viečkami a sterilizujeme 20 minút.

Dobrú chuť! Hlavne v zime myslím oceníme toto nekonečné zaváranie. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright © 2021 GreyCat. All Rights Reserved. | Catch Sketch by Catch Themes