martinus.sk
0

Nezahadzujte cesnakové výlomky

Posted by Neko on 19. júna 2019 in Recepty |

DSC_0096Tento recept som mohla dať aj skôr, lebo naše cesnaky už pomaly finišujú a už sú vylámané (a budú na tom podobne asi aj tie ostatné a tak toto bude asi skôr inšpirácia na budúci rok). Ale bola potrebná doba testovacia, či funguje správne 😜. A že funguje! Takže môj tohtoročný objav má posolstvo ušetriť veľmi chutnú časť cesnaku a nájsť neobjavenú prvú vlnu úrody na cesnaku- paličiaku!

Recept je to nenáročný. Olámané budúce kvety paličiakov nakrájame na tenké kolieska. Ohrejeme si trochu, cca 2,5dcl kvalitného oleje (ja používam panenský slnečnicový, no nebránim milovníkom olivového capnúť tam práve ten). Iba ho ohrievame, tak aby sa do neho dal namočiť prst, pridáme 2 malé lyžičky mletej kurkumy, mleté farebné korenie, trošku čili a vysypeme do oleja nakrájané výlomky.

Ohrievame chvíľku, aby sa chute trošku prepojili a potom celé prelejeme do uzatváracieho pohára na zaváranie. Ideálne by mal byť v pohári olej aspoň centimeter nad výlomkami, ak tak nie je, dolejeme ešte normálne neohriaty. Navrch hodíme ešte trochu kryštálikov himalájskej soli (alebo hrubozrnnú morskej), zatvoríme a takto skladujeme v chladničke.

Povesti a mýty hovoria, že vydrží do budúcej sezóny. V praxi a podľa doterajších výskumov si myslím, že nevydrží! Lebo sa zje oveľa skôr než by sa pri všetkých teóriách mohol pokaziť! U nás našiel jednoznačne využitie na cestovinách. Cestoviny vo všetkých formách vedú letný jedálniček a tento cesnak tam proste musí byť! Ale viem si ho predstaviť napr. na dobrom syre, alebo na čomkoľvek inom, okrem sladkých jedál 😀

Takže verím a dúfam, že som rozšírila povedomie o tejto skvelej pochúťke ďalej! Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright © 2014-2019 GreyCat.sk All rights reserved.
This site is using the Multi Child-Theme, v2.2, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com